ANTALYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ANTALYA'NIN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ' ÖĞRENCİ PANELİ YAPILDI.

Antalya'nın Fethi'nin 813'üncü yılı kapsamında düzenlenen "Antalya'nın Biyolojik Çeşitliliği" Öğrenci Paneli yapıldı.
ANTALYA'NIN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ' ÖĞRENCİ PANELİ YAPILDI.

 

Antalya'nın sahip olduğu bitki ve hayvan türlerinin yanında kente özgü endemik türlerde tanıtıldığı panele;  Valimiz Münir Karaloğlu, Valimizin eşi Hanımefendi Sevim Karaloğlu, İl Milli Eğitim Müdür vekilimiz Erhan Baydur, Öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Antalya Bilim Sanat Merkezi  Biyoloji Öğretmeni Hatice Üstüner'in ardından Antalya Bilim Sanat Merkezi öğrencileri Antalya'nın Biyolojik Çeşitliliğini anlattıkları sunumlarını gerçekleştirdi.

Sunumların ardından panelde konuşan Valimiz Münir Karaloğlu; " Bu sene Antalya Kongresi'nin konusu Doğa ve Medeniyet 'ti. Hocalarım ne der bilmiyorum ama bence bu seneki program içerisinde en başarılı sunum buydu. Antalya'nın doğası bundan daha iyi anlatılamazdı. Ben hocalarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Son derece başarılı sunumlar yapıldı, bizlerin bile çok şey öğrendiği bir sunum oldu. Sunumlar sayesinde birçok canlıyı birçok bitki ve hayvan türünü ilk defa burada görme şansımız oldu. Zannediyorum bu güzel çalışma kitap olarak basılacak ve bilgilerimiz bu sayede daha kalıcı hale gelecek. Bu çalışmada emeği geçen öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah, bütün gençlerimiz biyolojik çeşitliliğimize, onların sürdürülmesine, gelecek nesillere aktarılmasına sahip çıkarlar. Tekrardan Fethi'mizin 813'üncü yılı kutlu olsun. 813 yıldır Evimiz Akdeniz diyoruz" dedi.

Panele Katılan Öğretim Üyesi ve Bilim Sanat Merkezi öğrencilerine katılım belgeleri ile Antalya Temalı,  Resim, Şiir Kompozisyon, Fotoğraf alanında dereceye giren öğrenci ve öğretmenlerimize ödülleri Valimiz Münir Karaloğlu tarafından takdim edildi.

Panel sonunda Valimiz Münir Karaloğlu ve Hanımefendi Sevim Karaloğlu ile protokol üyeleri AKM fuaye alanındaki Fotoğraf ve Biyolojik çeşitlilik sergisini gezdi.

 

ANTALYA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ PROJESİ

Biyolojik çeşitlilik, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında vazgeçilmez bir yeri olan canlı kaynakların temelidir. Biyolojik zenginliğin korunması için bilimsel araştırmalarla, Türkiye'nin biyolojik zenginliği ayrıntılarıyla saptanmalı, her türün korunması için alınacak önlemler belirlenerek tür eylem planları hazırlanmalı, bunlar etkili şekilde uygulanmalıdır. Her şeyden önce eğitim verilmeli, böylece doğanın bize sunmuş olduğu zenginliklerin farkına varılabilmelidir. Bu çalışma ile öğrencilerimizde bu bilincin uyandırılması ve onların öz değerlerine sahip çıkmalarının sağlanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, özel yetenekli öğrencilerin bilimsel yolu takip etmelerinde farklı bir paradigma geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Projemiz kapsamında hedef kitle ve gruplara kazandırmayı amaçladığımız unsurlar ve temel davranışlar:

  1. Türkiye' nin Biyolojik zenginliğine yönelik farkındalık oluşturmak.
  2. Etkileşimli ve karşılıklı uygulamalarla; katılımcıların bilime, sanata ve doğaya bakış açısının olumlu yönde gelişmesine katkıda bulunmak.
  3. Sanat Liselerindeki öğrencilerin bilimsel çalışmalar konusunda; Bilim Liselerindeki öğrencilerinin sanatsal çalışmalar konusunda özgüvenlerini geliştirmek ve pekiştirmek.
  4. Biyolojik çeşitliliğe ve doğal yaşama yönelik tahribatı engellemeye ve sürdürülebilir korumaya yönelik sorumluluk bilinci kazandırmak.
  5. Soyu tükenmek üzere olan türlerin tanınmasını sağlayarak bu türlerin doğada korunmasına yönelik tedbirler alabilecek bir nesil oluşturmak.

Araştırmanın sonunda bölgedeki türler tespit edilerek Antalya Biyolojik Çeşitliliği Kitabı hazırlanması hedeflenmektedir. Ayrıca elde edilen bitki örneklerinden bilim ve sanat çalışmalarının bir arada yürütüldüğü Herbaryum kurulması hedeflerimiz arasındadır. İnsanların başta gıda olmak üzere, temel ihtiyaçlarının karşılamasında vazgeçilmez bir yeri olan canlı kaynakların temeli, biyolojik çeşitliliktir.

Biyolojik çeşitlilik üzerinde yapılan tahribat, sadece arazi kullanımını düzenleyerek ve bazı koruma alanları belirleyerek telafi edilemez boyuttadır. Biyolojik zenginliğin korunması için bilimsel araştırmalarla, Türkiye' nin biyolojik zenginliği ayrıntılarıyla saptanmalı, her türün korunması için alınacak önlemler belirlenerek bunlar etkili şekilde uygulanmalıdır fakat her şeyden önce doğanın bize sunmuş olduğu zenginliklerin farkına varılabilmelidir. Bu çalışma ile Özel Yetenekli öğrencilerimizde bu bilincin uyandırılması ve onların değerlerine sahip çıkmalarının sağlanması amaçlanmıştır. Bu proje ile; doğaya ve biyolojik çeşitliliğe, sanatın ışığında estetik ve bilimsel bir bakış açısı kazandırabilmek amacıyla doğada müzik ve resim faaliyetleri ile zenginleştirilmiş ortamda doğa bir sınıf ya da bir laboratuvar gibi kullanılarak katılımcıların doğayı keşfetmeleri sağlanmıştır. Bu bağlamda özel yetenekli öğrencilerin bilimsel yolu takip etmelerinde farklı bir paradigma geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Eğitim programı kapsamında; farklı ekosistemlerin olduğu alanlarda katılımcılar canlılara dokunarak, onları gözlemleyip fotoğraflayarak, onların bıraktıkları izleri öğrenip takip ederek incelemelerini yapmışlardır. Araştırmanın sonunda bölgedeki türler tespit edilerek Antalya Biyolojik Çeşitliliği Kitabı hazırlanması hedeflenmiştir. "Beydağları Sahil Milli Parkı'nın Florası, Faunası ve Likenleri" adlı eserimiz, öğrencilerin de katkıda bulunduğu İlk Biyolojik çeşitlilik kitabı olmuştur. Bu yayınımızı genişleterek Antalya geneline ait 5 ayrı kitap çıkarılması için çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca elde edilen bitki örneklerinden bilim ve sanat çalışmalarının bir arada yürütüldüğü Herbaryum kurulması hedeflerimiz arasındadır.

 

PROJEDE GÖREVLİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ:
Prof. Dr. Ramazan Süleyman GÖKTÜRK
Prof. Dr. Aziz ASLAN
Doç. Dr. Hasan AKGÜL
Doç. Dr. Esme HACIEMİNOĞLU
Dr. Öğretim Üyesi Mustafa YAVUZ
Dr. Öğretim Üyesi Orhan ÜNAL
Dr. Öğretim Üyesi Ramazan GÖK

         PROJE KOORDİNATÖRÜ

Hatice ÜSTÜNER ? Antalya BİLSEM Biyoloji Öğretmeni

 

 

ANTALYA BİYOÇEŞİTLİLİĞİ ÖĞRENCİ PANELİNDE SUNUM YAPAN ÖĞRENCİLERİMİZ

1

Emre TIRAŞ

 

Bahçeşehir Koleji Konyaaltı Kampüsü

Konyaaltı

2

Sıla KEŞKEK

Antalya Anadolu Lisesi

Muratpaşa

3

Rıfat BULDUK

 

Adem Tolunay Anadolu Lisesi

Muratpaşa

4

Arzu AL

Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi

Döşemealtı

5

Mustafa CANSIZ

TOBB Fen Lisesi

Kepez

6

Aksanur AKSOY

TOBB Fen Lisesi

Kepez

7

İpek YILMAZ

Bahçeşehir Koleji Konyaaltı Kampüsü

Konyaaltı

8

Burak AVCI

Adem Tolunay Anadolu Lisesi

Muratpaşa

9

Aslı YILMAZ

Bahçeşehir Koleji Konyaaltı Kampüsü

Konyaaltı

10

Muhammed Ömer BALTA

Antalya Anadolu İmam Hatip Lisesi

Muratpaşa

11

Abdullah KUMDERE

Kemer Anadolu İmam Hatip Lisesi

Kemer

12

Elif Meva KARALOĞLU

Hayme Ana Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Konyaaltı

13

Meral Su KARALOĞLU

Hacı Dudu-Mehmet Gebizli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Muratpaşa

14

Bayram ÖZDEMİRCİ

Kepez Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi

Kepez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-202005-03-2020

Soğuksu Mah. Hamidiye Cad. No59 07030 Muratpaşa / Antalya - 0 (242) 238 60 00 0 (242) 238 38 17

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.