PISA 2025 NİHAİ UYGULAMA BİLGİLENDİRME ÇALIŞTAYI İLİMİZDE BAŞLADI
228
13:46
13.01.2025

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yürütülen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2025 döngüsü kapsamında, uygulamanın uluslararası teknik standartlara uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için Pisa 2025 Nihai Uygulama Bilgilendirme Çalıştayı ilimizde başladı.

13-15 Ocak tarihleri arasında Aksu Kremlin Palace Otel'de düzenlenecek bilgilendirme çalıştayına, Bakan Yardımcımız Sayın Ömer Faruk Yelkenci, Bakanlığımız Ortaöğretim Genel Müdürü Sayın Halil İbrahim Topçu, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Kemal Bülbül, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Sayın Fethullah Güner, Din Öğretim Genel Müdürü Sayın Ahmet İşleyen, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz, Temel Eğitim Genel Müdürü Sayın Ebubekir Sıddık Savaşçı, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Salih Kaygusuz ile bakanlık temsilcileri, öğretmen, uzman ve akademisyenler katıldı.

 

Çalıştay, Bakan Yardımcımız Sayın Ömer Faruk Yelkenci'nin açılış konuşması ile başladı. Bakan Yardımcımız "İzleme çalışmaları, eğitim sisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Eğitim sistemlerini her sistemi olduğu gibi doğru işletmek, geliştirmek ve gerekli politikaları belirlemek için izleme ve değerlendirme süreçlerini doğru ve etkili bir şekilde planlamak ve uygulamak gerekir. Bakanlığımız uluslararası değerlendirme ve derecelendirme yapan kurum ve kuruluşların raporları, verilerini yakından izlemekte ve ayrıca kendi yaptığı izleme çalışmalarıyla da veriler oluşturmakta, bu veriler ışığında gerekli tedbirleri almakta, bunlardan politika belirleme süreçlerinde istifade etmektedir." dedi.

Bakan Yardımcımız Sayın Yelkenci sözlerine şöyle devam etti: "PISA sonuçları açıklandığında özellikle Türkiye'nin aldığı ortalama puan ve sıralaması üzerinden değerlendirmeler yapılmaktadır. Ancak arka planda öğrenciler ve okul yöneticileri tarafından doldurulan anketlerden elde edilen veriler bu araştırmaların en güçlü özelliklerinden biridir. 

PISA'ya katılan ülkelerin uzun dönem performansı incelendiğinde Türkiye'nin, fen okuryazarlığı ve matematik alanlarında performansını istikrarlı bir şekilde arttıran 4 ülkeden biri olduğu görülmektedir.  Bununla birlikte okuma becerileri alanında durağan birçok Avrupa ülkesinde görüldüğü gibi durağan performans gösteren ülkeler kategorisinde yer alıyoruz. 

PISA'nın ilk ve son döngüsünde katılan ülkeler arasında Türkiye'nin sıralaması incelendiğinde ülkemiz, PISA 2003 uygulamasında tüm ülkeler arasında matematik alanında %35, fen alanında %43 ve okuma becerileri alanında ise %36'lık ilerleme kaydetmiştir.

Bu verilere göre Türkiye'de sosyal ve fiziksel öğrenme ortamları OECD ülkelerine göre daha iyi durumdadır.  

PISA'nın ilk döngülerinde fiziksel öğrenme ortamları ve eğitim materyallerinin eksikliği veya düşük nitelikte olmasından dolayı eğitimin engellediğini bildiren okul yöneticilerin OECD ülkelerine göre daha fazla iken PISA'nın son döngülerinde bu durumdan dolayı eğitimin engellediğini bildiren okul yöneticilerinin OECD ülkelerine göre daha az olduğu tespit edilmiştir.   Bu durum okuldaki öğrenme ortamlarının iyileştirildiğini ve öğrencilerin daha nitelikli eğitim materyalleri ile öğrenim gördüklerini göstermektedir." 

Çalıştay, okul düzeyinde öğretmenlerin yapacağı çalışmalar ile 3 gün boyunca Aksu Kremlin Palace Otel'de devam edecek.

13-01-202513-01-202513-01-2025

Yayın Tarihi: 13.01.2025